Witajcie Kochani Czytelnicy!!!

Dziś troszkę wiedzy na temat śliwki.

Śliwki, choć małe skrywają w sobie wiele cennych substancji i składników.

Śliwki świeże, śliwki suszoneśliwki wędzone, węgierki, mirabelki czy renklody. Sprawdzą się same jak i jako dodatek do wielu potraw. Jest wiele rodzajów śliwek i metod ich przygotowania oraz przechowywania.

A co skrywają w sobie śliwki?

Lista właściwości śliwki  jest imponująca, więc warto zapoznać się z nimi właśnie teraz, gdy sezon na te owoce jest w pełni.

Śliwka najbardziej znana jest ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.

Śliwki zawierają szereg witamin m.in.: witaminę C, A i E, a także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Pod względem składników mineralnych śliwki bogate są w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.

Jak widzicie śliwki to niezwykle zdrowe i smaczne owoce, które znajdują szerokie zastosowanie we wspomaganiu zdrowia oraz w kuchni. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast jak i wędlin i mięs

Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w naszej diecie.

Więc łap za śliwkę!!!!!

Pozdrawiamy i życzymy smacznego