Witajcie drodzy czytelnicy!!!

Tak jak obiecałam od tego miesiąca w każdą środę pojawiać się będą krótkie artykuły, którego tematem przewodnim będzie sezonowość.

Dziś na tapetę wzywamy truskawki.

Kto z nas ich nie lubi, jednakże należy wiedzieć, kiedy rzeczywiście mają one najwięcej witamin i składników mineralnych. Wpływ, jakie truskawki wywierają na zdrowie jest nie do przecenienia, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Truskawki mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Zawierają one  liczne witaminy, a zwłaszcza witaminy C, której jest więcej niż w cytrynie, a także zawierają one  kwas foliowywitaminy z grupy Bwitamina A oraz minerały takie jak potaswapń, czy magnez.

A kiedy warto po nie sięgać?

Sezon na ten soczysty owoc zaczyna się w Polsce w czerwcu i trwa do końca sierpnia i wtedy mają one najwięcej smaku, witamin i składników mineralnych.

Więc podsumowując jedzmy truskawki na zdrowie, a w szczególności te w sezonie.

 Pozdrawiamy Dziewczyny Fly.