Ciąża to jeden z najbardziej trudnych okresów w życiu każdej kobiety. W jej organizmie dochodzi do licznych przemian. Zmiany te dotyczą gospodarki hormonalnej, anatomii czy biomechanik. Jedne Panie zmiany te znoszą lepiej, inne gorzej. Warto w tym ważnym okresie pomyśleć o swoim zdrowiu i dobrym samopoczuciu, bo jak mówi powiedzenie: szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.

Rehabilitacja kobiet w ciąży opiera się na stworzeniu jak najlepszych warunków do porodu oraz na zniwelowaniu dolegliwości bólowych. U prawidłowo prowadzonej pacjentki jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia różnych powikłań okołoporodowych, takich jak np. pękniecie krocza czy duże rozejście kresy białej (mięśnia prostego brzucha).

Aktywność fizyczna jest ważna na każdym etapie życia, jednak w stanie błogosławionym należy umiejętnie dobrać aktywność w taki sposób, by nie zaszkodziła mamie i maleństwu. Warto udać się wtedy do fizjoterapeutki uroginekologicznej, która po ocenie stanu pacjentki zaprogramuje jej odpowiedni trening.  Pacjentki, które poprawiają swoją wydolność oraz wzmacniają mięśnie kończyn dolnych i tułowia, sprawniej przechodzą poród. Ćwiczenia wpływają także pozytywnie na  kondycję i stan psychiczny pacjentki.

Masaż lub drenaż limfatyczny ułatwi życie mamom, które cierpią na dolegliwości bólowe kręgosłupa, czy obrzęki kończyn dolnych. Nauka prawidłowego oddychania wpływa nie tylko pozytywnie na przebieg akcji porodowej, ale w sposób pośredni pozwala odpowiednio aktywować mięśnie dna miednicy, które w tym czasie mają bardzo dużo do zrobienia.

W pracy gabinetowej u starszych pacjentek bardzo często widzimy, że dolegliwości, z którymi się do nas zgłaszają, są powikłaniami po ciąży.  Wysiłkowe nietrzymanie moczu czy dolegliwości bólowe kręgosłupa lędźwiowego to tylko część z nich, wiele pań nawet nie łączy tych problemów z ciążą.

Lepiej zapobiegać niż leczyć! Tym bardziej, iż pewne uszkodzenia około porodowe mogą znacznie pogorszyć nasz komfort życia. Nietrzymanie moczu czy stolca to poważny problem, który wpływa na każdy aspekt życia kobiety. Zapraszamy więc wszystkie Panie, które przygotowują się, są w ciąży lub po porodzie, na darmową konsultację. W jej trakcie fizjoterapeutka zbierze wywiad i dokona wstępnego badania mającego na celu określenie przyczyny i powodu różnych dolegliwości.