Badania wykazują, że w Polsce z powodu zmian zwyrodnieniowych stawów leczy się ok. 8 mln osób. Choroba zwyrodnieniowa stawów uznawana jest obecnie za czwartą przyczynę niesprawności u kobiet i ósmą u mężczyzn. Ocenia się, że w grupie wiekowej między 45 - 49 lat częstość występowania waha się między 7% a 14%, zaś pomiędzy 55 a 64 rokiem życia dotyczy około 40% kobiet i 30% mężczyzn, stanowiąc znaczący problem osób w podeszłym wieku.

U ponad 10% pacjentów w wieku powyżej 55 lat długotrwały proces chorobowy prowadzi do upośledzenia czynności stawu, a u 1/4 osób z tej grupy może powodować kalectwo.

Endoprotezoplastyka (alloplastyka) jest powszechnie przyjętym standardem leczenia w przypadku destrukcji stawu. Przed, jak i po zabiegu wszczepienia endoprotezy, zalecane jest wdrożenie działań rehabilitacyjnych celem szybszego odzyskania przez pacjenta prawidłowego zakresu ruchu oraz potencjalnej pełnej sprawności w wyniku zmniejszenia dolegliwości bólowych.

Centrum Rehabilitacji przy Fundacji FLY zaprasza na rehabilitację osób przed i po zabiegu wszczepienia protezy stawu biodrowego. Dodatkowo zapraszamy również osoby z dolegliwościami bólowymi w okolicy stawu biodrowego lub pachwiny. Ćwiczenia w małej grupie poprowadzą fizjoterapeuci Centrum. Celem naszych zajęć jest poprawa codziennego funkcjonowania pacjenta. Wzmacniamy mięśnie i więzadła stabilizujące staw, rozciągamy struktury z tendencją do przykurczu, poprawiamy zakresy ruchów. Zajęcia mają formę treningu stacyjnego. Oznacza to, że ćwiczenia angażujące określone grupy mięśni wykonywane są w odpowiedniej kolejności. A wszystko oczywiście pod okiem terapeuty, z uwzględnieniem aktualnego stanu każdego pacjenta.

Koszt zajęć - 25 zł za godzinę. Informacje i zapisy: Centrum Rehabilitacji przy Fundacji FLY, Gdynia, ul. Świętojańska 32/13, tel. 798-17-99-42 oraz na stronie internetowej www.rehabilitacja.fundacjafly.pl.